Külön kategóriát alkotnak a teák. Vannak olyanok, amelyek segítik az emésztést és egy sor ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, ezeket korlátlanul fogyaszthatod a terhesség alatt. Ilyen például a csalántea, amely vitaminokkal, magnéziummal, kalciummal és vassal látja el a szervezetet, vagy a csipkebogyótea, amely biztosítja a szükséges C-vitamint.
Vannak azonban olyan teák, amelyeket a várandósság ideje alatt korlátozottan vagy egyáltalán ne fogyasszunk. Ezek közé tartoznak például a teakeverékek, amelyek közönséges orbáncfűt, ginzenget, cickafarkat, ürömöt vagy édesgyökeret tartalmaznak.
Zöld és fekete tea a terhesség alatt: Vigyázz a koffeinnel!
Túlzott mennyiségben sem a zöld, sem a fekete tea nem jó, mivel koffeint tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein gyorsítja a szív működését, negatívan befolyásolja a magzat fejlődését és terheli a vesét és a májat. Ezekből ezért naponta maximum két csészével igyál, vagy szabadítsd meg a teát a koffeintől.
Tipp: A teát egészen egyszerűen koffeinmentessé varázsolhatod – elég, ha a filtert leforrázod, hagyod 30 másodpercig ázni, majd kiveszed és ismét leöntöd forró vízzel. A koffein az első áztatásnál kiázik a teából.