Az alumínium a földkéregben leggyakrabban előforduló fém. Az alumíniumsó (alumínium-klorohidrát, ACH) ezzel szemben egy vízben oldható vegyület, melyet évtizedek óta használnak számos kozmetikai termékben, többek között izzadásgátló készítmények hatóanyagaként.
Ami még ennél is fontosabb: az ivóvízzel és az ételeinkkel minden nap természetes módon jutnak alumíniumvegyületek a szervezetünkbe. Az alumíniumvegyületek ugyanis a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és húsok természetes összetevője. Gyógyszerek szedésével és alumíniumtartalmú tárgyak – csomagolások, főzőedények vagy sütőedények – használatával is kerülhet alumínium a szervezetünkbe. Azt is érdemes tudni, hogy ivóvizünk és ételeink, élelmiszereink sokszorosan nagyobb mennyiségű alumíniumsót tartalmaznak, mint amennyi az izzadásgátló termékek napi használatával a bőrünkre juthat.
1. tény: Az alumíniumsók nem csak a dezodorokban fordulnak elő, hanem mindenekelőtt fellelhetők a természetben és az ételeinkben is.